Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Η Κριτική Επιτροπή του Β' Διαγωνισμού Διηγήματος "Στέλιος Ξεφλούδας"

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα της Κριτικής Επιτροπής για τον Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα Έγκλημα στο Χωριό, που διοργανώνει ο Προοδευτικός Σύλλογος Τα Καστέλλια:

-Σέργιος Γκάκας –σκηνοθέτης/ συγγραφέας
-Φαίδων Θεοφίλου –ποιητής/ πεζογράφος
-Κώστας Στοφόρος –δημοσιογράφος/ συγγραφέας
-Κατερίνα Χαραλαμποπούλου – αρχιτέκτονας/ νικήτρια Α’ Διαγωνισμού Διηγήματος
-Δημήτρης Χαλατσάς –δικηγόρος/ συγγραφέας

Ακολουθούν τα βιογραφικά των τριών νέων μελών της Κριτικής Επιτροπής:

Σέργιος Γκάκας


O Σέργιος Γκάκας γεννήθηκε το 1957 στην Aθήνα. Σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο PARIS-VIII. Από το 1979 εργάζεται ως σκηνοθέτης. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα για παιδιά. Διηγήματά του περιλαμβάνονται στις συλλογές Πέντε ζωγράφοι ζητούν συγγραφέα (2003) και Το Χαλάνδρι που γνώρισα (2005). Το μυθιστόρημά του Κάσκο (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001) κυκλοφόρησε το 2006 στη Γαλλία από τον εκδοτικό οίκο Liana Levi με τον τίτλο La piste de Salonique και από τον εκδοτικό οίκο Crocetti στην Ιταλία με τον τίτλο Intrigo a Salonicco.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
Ελληνικά εγκλήματα 3, 2009
Στάχτες, 2008
Ελληνικά εγκλήματα 2, 2008
Κάσκο, 2001


Φαίδων ΘεοφίλουΟ Φαίδων Θεοφίλου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και εργάστηκε στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας ως στέλεχος ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας.
Ποιητής και πεζογράφος.
Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού «ΕΡΕΥΝΑ» και αρθρογραφεί μόνιμα στον επαρχιακό και περιστασιακά στον αθηναϊκό τύπο, ως δρων πολίτης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαυστριακού πολιτιστικού και επιμορφωτικού Ινστιτούτου και του Θουκυδίδειου Κέντρου Επιστημών.
Συνεργάστηκε για την έκδοση του εντεκάτομου έργου «Πανόραμα ελληνικού διηγήματος» των εκδόσεων «Αλέξανδρος» με την εποπτεία του συγγραφέα Τάσου Αθανασιάδη, του πανεπιστημιακού καθηγητή Γεράσιμου Ζώρα και τη διεύθυνση του κριτικού Παντελή Απέργη. Θήτευσε ως εκλεγμένο μέλος στο προεδρείο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κατά την περίοδο 1991-93.
Από τις αρχές του 2004 και για 2 χρόνια διηύθυνε το περιοδικό «Αιολίδα» με πολιτιστικά θέματα της Λέσβου αλλά και με γενικότερες λογοτεχνικές και πνευματικές αναζητήσεις. Αποσπάσματα από τα βιβλία του φιλοξενούνται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.

Ποίηση
«Ο Μικρός Ελληνικός – Τρεις Λόγοι» Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Γ΄ έκδοση 1996
«Επίμονο Θεώρημα» Εκδόσεις Θουκυδίδης 1986
«Η Λειτουργία της Μήθυμνας» Γ' έκδοση Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2008
«Νυχτερινή Συμφωνία» Βραβείο Λ. Ιακωβίδη της Ε.Ε.Λ. για ανέκδοτο ποιητικό έργο. 1988
«Εγκώμιον Θέρους» Έκδοση Νομαρχίας Λέσβου 2005 (Συμμετοχή με ποιητές και ζωγράφους)
«Ελληνική νύχτα» Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2005

Πεζογραφία
«Το Δαχτυλίδι το Ήλιου» Διηγήματα. Εκδόσεις Μικρή Εγνατία. Γ΄έκδοση 1982 Βραβείο της Ε.Ε.Λ. για το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς στο είδος του
«Νοστάνθη» Διηγήματα. Εκδόσεις Νικολαϊδης 1986 Βραβείο Μεν. Λουντέμη
«Ο Θεός στο καφενείο» Διηγήματα-επιλογή Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 1995
«Ο Τρόφιμος» Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2001
«Επταφωνίας Αναγνώσματα» Συλλογικό. Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
«Η νεκροφάνεια του πέους», πεζογραφήματα Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2010

Μεταφράσεις έργων του
(στα Πολωνικά)
«Νυχτερινή Συμφωνία» Εκδόσεις ZLP-BIALA SERIA 1991 Ποίηση
«Λειτουργία μνήμης και Θάλασσας» Γ' έκδοση 2007 - Εκδόσεις ZLP-BIALA SERIA 1992 Ποίηση Ελληνικός τίτλος: Η Λειτουργία της Μήθυμνας
(στα Γερμανικά)
«Το Δαχτυλίδι του Ήλιου» Εκδόσεις CMZ Verlag 1990, Διηγήματα
«Η Πορεία» Εκδόσεις Ελληνοαυστριακού επιμορφωτικού Ινστιτούτου στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών με την Ελλάδα, 1989

(στα Βουλγάρικα)

«Ο Θεός στο καφενείο» Εκδόσεις Pelican – Alfa – Sofia 1999, Διηγήματα
«12 Έλληνες πεζογράφοι» Εκδόσεις Pelican – Alfa – Sofia 2000 - Συμμετοχή
(στα Τσέχικα)
«Θάλασσα η μοίρα μας» Εκδόσεις ODEON 1989 - Ανθολογία ελληνικού διηγήματος. Οργανώθηκε από το παν/μιο της Πράγας και την επιμελήθηκαν η Μιλένα Φνούκοβα και ο Λυσίμαχος Παπαδόπουλος - Συμμετοχή

Κατερίνα ΧαραλαμποπούλουΗ Κατερίνα Χαραλαμποπούλου γεννήθηκε το 1976 στην Πάτρα. Σπούδασε στην σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ από όπου αποφοίτησε το 2003 και απέκτησε μεταπτυχιακό Δίπλωμα MSc Architectural History από την σχολή Bartlett του UCL.
Σήμερα, είναι υποψήφια διδάκτωρ στο ΕΜΠ και υπότροφος του EΛΚΕ. Το θέμα της Διατριβής είναι «Περιγραφή, Ρεαλισμός και Λεπτομέρεια στην Ιστορία Αρχιτεκτονικής».
Έχει εργαστεί ως αρχιτέκτων αλλά και ως ωρομίσθια εκπαιδευτικός στο Τμήμα Ανακαίνισης του ΤΕΙ Πάτρας. Παράλληλα, συμμετέχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (1ο βραβείο σε διαγωνισμό της «Βιβλιοθήκης» της Ελευθεροτυπίας το 2001).
Το 2010 πήρε το Α βραβείο στον Α Διαγωνισμό Διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας με θέμα «Επιστροφή στο χωριό»

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Β Διαγωνισμός Διηγήματος "Στέλιος Ξεφλούδας": Έγκλημα στο χωριό


Υπογράφηκε χθες στην Αθήνα συμφωνία μεταξύ του Προοδευτικού Συλλόγου Τα Καστέλλια και των εκδόσεων Α/Συνέχεια για την έκδοση βιβλίου με τα δέκα βραβευμένα διηγήματα του Α' Διαγωνισμού Διηγήματος "Στέλιος Ξεφλούδας", με θέμα Επιστροφή στο χωριό. Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και θα διανεμηθεί σε όλη την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ αρχίζει και η παραλαβή διηγημάτων για τον Β' Διαγωνισμό:

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Β' ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ «ΣΤΕΛΙΟΣ ΞΕΦΛΟΥΔΑΣ»

O Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» προκηρύσσει τον Β’ Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας». Στόχοι του διαγωνισμού είναι να προβληθεί το έργο του Καστελλιώτη δημιουργού και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και το γραπτό λόγο. Ο διαγωνισμός, απευθύνεται σε όσους μετέχουν της ελληνικής παιδείας και γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας χωρίς όριο ηλικίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο να μην έχει ποτέ δημοσιευθεί. Το καθένα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 λέξεις.
Ως θέμα του Β’ Διαγωνισμού επιλέγεται το Έγκλημα στο χωριό .
Τα δέκα πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία. Για την συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα. Πέρα από τα τρία πρώτα βραβεία θα δοθεί το Ειδικό Βραβείο Γιώργης Χαλατσάς σε διήγημα που θα αναφέρεται στα Καστέλλια. Θα δοθούν ακόμη 12 έπαινοι.

Τα διηγήματα υποβάλλονται ταχυδρομικά με την ένδειξη
Για τον Β’ διαγωνισμό διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» ως ακολούθως:

Παραλήπτης
Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια»
Κτίριο Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών
Σίνα και Δαφνομήλη 1Α, ΑΘΗΝΑ 106 80

Διηγήματα παραλαμβάνονται από τις 15 Ιανουαρίου του 2011. Τελευταία ημέρα κατάθεσης ορίσθηκε η 30η Ιουνίου του 2011, με αποδεικτικό στοιχείο τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου.

Τα διηγήματα υποβάλλονται δακτυλογραφημένα σε επτά (7) αντίτυπα. Κάτω απ’ τον τίτλο του διηγήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ψευδώνυμο του συγγραφέα. Μέσα στο φάκελο αποστολής πρέπει να υπάρχει δεύτερος κλειστός φάκελος αλληλογραφίας, που εξωτερικά θα φέρει το ψευδώνυμο. Μέσα είναι τα πραγματικά στοιχεία όπως: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, έτος και τόπος γέννησης, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail). Οι φάκελοι με τα πραγματικά στοιχεία θα ανοιχθούν μόνο στην περίπτωση διάκρισης του διηγήματος.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση θα γίνει σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Αθήνα.
Λεπτομέρειες για την Κριτική Επιτροπή και τα βραβεία θα δοθούν με προσεχείς ανακοινώσεις.